Önrendelkezés nélkül nincs szabadság, szabadság nélkül nincs élet

Nyugat-pannon anarchista

Nyugat-pannon anarchista

Pétervári Zsolt korai évei

2023. augusztus 22. - PannonPolgár1983

Pétervári Zsolt általánosiskolai és gimnáziumi tanulmányait szülővárosában végezte. Eleinte a helyi piarista gimnázium hallgatója volt, ahol hamar megmutatkozott humán beállítottsága, ugyanis önszorgalomból az előírt egy helyett három fakultációs tárgyat is felvett tantárgyai közé (történelem, magyar, hittan). Ezen intézmény falai között látta először nyomtatásban a nevét az iskolaújság szerzőjeként. Ezt követően az országosan sokkal elismertebb Lovassy László Gimnáziumban folytatta tanulmányait, ahol 2001-ben érettségit tett. Mélyen hívő emberként választott érettségi tárgya a hittan volt, mely tárgyat eleinte plébániai, majd gimnáziumi hitoktatás keretei között hétesztendős korától kezdve folyamatosan hallgatott. Családi indíttatásból kifolyólag 14 éves koráig elsőáldozásban és bérmálásban részesült. (Felmenői között bencés szerzetesek sora mellett a második világégés előtt az Angolkisasszonyok budapesti Sancta Maria Intézetében végzett nagy-nagynéni is megtalálható).

Középfokú tanulmányaival párhuzamosan az ELTE-BTK és a Rubicon történelmi folyóirat közös szervezésű történelmi mesterkurzusának hallgatója volt hétvégenként Budapesten. Az érettségi évében - tekintettel arra, hogy eredményei alapján évfolyamelső volt történelemből - a felvételi eljárás alól mentestve előfelvételt nyert a Károli Gáspár Református Egyetem történettudományi szakára, azonnban munkavállalűsi célból nem kezdi meg ekkor azonnal felsőfokú tanulmányait, hanem egy évet halaszt. 2002 nyarán- a szakon a második legjobbnak bizonyuló írásbelijének köszönhetően - a szóbeli felvételi vizsga alól mentesülve nyert felvételt az egri Hittudományi Főisola hittan-történelem szakpárjára. Azonban tanulmányait ehelyett a felvételi eljárás során általa korábban első helyre rangsorolt Miskolci Egyetemen kezdi meg az év őszétől a politológia-történettudomány szakpáron. Ahol öt sztendővel később okleveles politológus végzettséget szerez. Még negyedéves egyetemista, amikor 2006 januárjában felvéelt nyer a Magyar Demokrata Fórum (MDF) Országos Hivatala Sajtóosztályára. A 2006 tavaszán a konzervatív párt számára sikerrel záruló országgyűlési kampány során a kampánystáb tagja. A kommunikációs részleg munkatátársaként a Budapesten lévő országos pártközpontban a frakciótagok és a pártelnökség számára készít napi sajtószemléket és időszaki háttérelemzéseket ösztöndíjas szakértőként negyedéves és végzős egyetemistaként. Diplomázását követően - mindvégig megőrizve pártonkívüliségét - főállásban az MDF pártalapítványaként működő Antall József Alapítvány kutatójaként tevékenykedik. Ebbéli beosztásában éri a 2008 őszi világgazdasági krízis, melynek előjeleit az amerikai jelzálogpiaci válság piaci analízisét elvégezve nagy pontossággal prognosztizálja belső elemzéseiben és nyilvános publikációiban. Az ekkorra már többször nagy olvasottság mellett közreadott kutatási eredményeire felfigyelt 2009-ben az akkortájt már nagybeteg - magyar származású emigránsként Svájcban nagyvállalkozóvá váló - Dr. Dóri Béla. Az elismert közgazdász-vállakozó számos alkalommal személyesen kérte ki Pétervári Zsolt szakvéleményét az éppen átstrukturálás alatt álló befektetési portfóliója átalakítása vonatkozásában, melynek apropóján svájci otthonába és budapesti rezidenciájába egyaránt többször meginvitálta a fiatal kutatót.

Pétervári Zsolt fiatalon bekapcsolódott a hazai vállalkozói életbe. Már gimnáziumi és egyetemi évei alatt is aktívan tevékenykedett a vállakozói szférában, ugyanis ekkortájt egy évtizeden keresztül aktív részese volt egy családi barátjukkal közösen vitt Balaton parti családi vállalkozás működtetésének afféle mindenesként. Innentől fogva egészen napjainkig a Balaton közelsége meghatározó az életében. A szóban forgó helybeli cég - illetve annak jogelődje - üzemeltette 1986-tól kezdődően a Balaton-felvidék legrégebbi éjjel-nappal üzemelő melegkonyhás kiséttermét. A Ravioli elnevezésű vendéglátóipari egység Balatonalmádi központjában az akkortájt közkedveltségnek örvendő Wesselényi strandon működött a 2008-as világgazdasági válság kirobbanásáig. A lokációban azon időszakban ritka különlegesség gyanánt a partmenti sétány és a strand felé egyaránt rendelkezett terasszal és kiszolgálópulttal. A vállalkozás ezen főtevékenysége mellett a turisztikai főidényen kívüli évszakok során antik bútorrestauráló műhelyt működtetett Balatonfüreden, valamint ahhoz kapcsolódóan egy egész éves nyitvatartású akjándékboltot is tulajdonolt Balatonalmádi belvárosában. Utóbbi üzlethelyiségben jelentős mértékben saját kézműves termékeit értékesítette a cég. A tradicionális kézműipari manufaktúra szakemberei által restaurált antik bútorokból álló szállítmányoktöbbnyire osztrák, német, svájci régiségpiaci viszonteladó partnerek felé kerültek kiszállításra és értékesítésre, mely vállalkozók általában amerikai reexportra szánták azokat. Ebbéli vállalkozási tevékenységét Pétervári Zsolt diplomaszerzését követően függesztette fel, amikor Budapestre költözve politológiai szakterületének megfelelő - fentebb részletekbe menően bemutatott - státusban helyezkedett el.

A bejegyzés trackback címe:

https://nypanarchista.blog.hu/api/trackback/id/tr9618198661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása